BYEN Julen 2014: Slik lager man et blad.

Hvordan lage et stemningsfullt, tradisjonelt julemagasin – uten at det blir kjedelig og forutsigbart?

Også denne gangen har jeg fått være så heldig å få lov til å bidra med tekst og redaksjonell rådgiving under utarbeidelsen av Byen, som lages av publiseringsbyrået Impress Media her i Stavanger. 

Det er med julemagasiner som med det meste som har med julen å gjøre: Man vet egentlig hva som kommer, men gosh, så deilig det er allikevel. Jeg personlig elllllllsker å lese lange, komplett urealistiske saker om hvordan vakre mennesker i glossy blader pynter sine overdådige juletrær, har hundrevis av julegjester på overnatting, bruker et gavebudsjett lik BNP til et middels OECD-land, og lett som bare det forbereder seks langtidstilberedte retter og ti hjemmebakte kakesorter til juleselskapet … Da synker jeg ned i sofaen eller badekaret og innbiller meg at jeg kan få det like overdådig og ukomplisert i mitt eget hjem. Kremt.

Når man skal lage et julemagasin melder det seg imidlertid noen utfordringer: Hvordan skal man lage et magasin som ved å spinne rundt den velkjente lesten (tør jeg si “klisjeer” her?) setter folk i julestemning, samtidig som man tilbyr noe folk ikke har lest tusen ganger før? For selv om formen er velkjent, må innholdet være interessant og verdifullt. Meningen med et kundemagasin er som med all annen markedsføring at leserne skal få et positivt inntrykk av avsenderen og få lyst til å handle.

byen_5-page-006

 

 

 

Gode bilder skaper stemning.

Gode bilder skaper stemning.

Jeg synes denne utgaven av Byen greier akkurat dét. Stemningsfulle bilder fra velkjente steder i billedskjønne, brosteinslagte Stavanger sentrum inspirerer forhåpentligvis leseren til å legge julehandelen til byen. (Hvem vil ikke dét – koseligere bysentrum finnes vel knapt!)
Saken “Ta tilbake øyeblikkene” hadde “analog jul” som arbeidstittel, og handlet om å inspirere leserne til å legge fra seg mobiltelefonen og ta tilbake de håndfaste opplevelsene.

byen_5-14_julegavetips-page-001

Vi fikk eksperter på mote, småbarn, interiør og bøker til å gi sine beste gavetips – og kanskje redde julehandelen for noen lesere?

Dyktige Siv June Skandsen i Modern Design gir konkrete og inspirerende motetips – nyttig for både moteløvene og for dem som knapt har pyntet seg siden sist julebord. Møter med velkjente Stavangerinstitusjoner som Bevaremegvel bar & restaurant, Våland Dampbakeri og Stavanger Maritime Museums Appelsinbåt bygger godt opp under Stavanger som en superkoselig og tradisjonsrik juleby.

God lesning – og god adventstid!

Hva mener du?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: